Impacte social

VOCACIÓ I TALENT

0persones

Impulsem programes per fomentar l’educació i el talent científic i cultural, perquè tots els infants i joves puguin desenvolupar al màxim les seves capacitats, amb igualtat d’oportunitats.

Acompanyem els infants i adolescents a assolir l’èxit educatiu.

La Fundació Catalunya La Pedrera desenvolupa programes transformadors perquè tothom pugui tenir la millor formació, amb acompanyament educatiu i amb beques que garanteixen la igualtat d’oportunitats. Potenciar l’èxit educatiu és la clau per aconseguir un futur millor per als infants i joves, en el marc d’una societat més solidària que posi les persones al centre.

ESCOLES TÀNDEM

El programa Escoles Tàndem impulsa la col·laboració entre un centre educatiu i una institució de referència durant tres cursos amb la voluntat de singularitzar l’escola en un procés d’innovació que posi l’alumnat al centre. Treballant en col·laboració amb els equips directius i els claustres, s’acompanya la transformació del centre des de l’organització fins a la manera d’ensenyar i d’aprendre, i pensant sempre en la sostenibilitat a llarg termini dels projectes.

El programa té una durada de tres anys en cada projecte, però aquest 2022, i de manera excepcional, s’ha continuat un quart curs amb els Tàndems que la Fundació a impulsat a Girona. En concret es tracta dels projectes formats, d’una banda, per l’Escola Font de la Pólvora, l’Escola Vila-Roja i l’Escola Sagrada Família; i de l’altra, amb Temporada Alta, la Fundació Ciutat Invisible i la Fundació Girona Est. Aquesta excepcionalitat es deu a la complexitat del context amb el que es troben les escoles de Girona Est, la situació pandèmica que va interferir en la implementació del projecte i el repte de la reordenació de les escoles d’aquest sector prevista pel curs 2022-23. En el segon any d’implementació es troben els Tàndem de l’Escola Alexandre Galí amb el British Council a Barcelona; i l’Escola Mercè Rodoreda amb el Teatre Nacional de Catalunya a Santa Coloma de Gramenet.

article-img-1
article-img-2

COL·LEGI OMS I DE PRAT

El col·legi Oms i de Prat de Manresa aposta per un projecte pedagògic innovador amb la voluntat de seguir sent un referent educatiu a la Catalunya Central. En aquest sentit, durant l’any 2022 ha continuat treballant en la transformació progressiva dels seus espais per facilitar la qualitat educativa: durant l’estiu es van renovar les aules de la primera planta de secundària i s’ha renovat el material i equipament d’educació infantil. Així mateix s’han renovat els dispositius informàtics, tablets i portàtils per garantir que tots i cadascun dels alumnes hi tinguin accés.

Per la vessant pedagògica, s’ha continuat la col·laboració amb el projecte NEST (Novice Educator support and Teachers), un projecte de recerca a nivell europeu, juntament amb centres d’Àustria, Bèlgica, Bulgària, Romania, i amb el suport de la Universitat Alemanya UDE, que consisteix en crear la figura del mentor entre el professorat experimentat com a agent clau en el procés de formació i acompanyament a docents novells. I en el marc del projecte Etwinning Erasmus Be active Be happy, l’alumnat de 2n d’ESO ha continuat treballant els hàbits saludables en el món digital i de l’alimentació, conjuntament amb alumnes provinents d’Alemanya, Lituània, Suècia, Croàcia i Turquia.

Durant l’any 2022 ha continuat la col·laboració amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) que suposa que el col·legi aculli als i les estudiants de l’ESMUC perquè completin el pràcticum 1 i 2 del grau de pedagogia musical. De la mateixa manera continua amb èxit la col·laboració amb la Universitat Central de Catalunya UManresa que permet tenir pràcticums d’Educació infantil i la col·laboració en el disseny dels espais i activitats d’experimentació en aquesta etapa de l’educació.

L’escola també està reconeguda com a projecte singular, fet que permet acollir alumnes esportistes d’alt rendiment que son fitxats per clubs de la ciutat i que poden compaginar l’entrenament de competició amb els estudis.

PROGRAMA D’ACOMPANYAMENT EDUCATIU (PAE)

Un dels objectius de la Fundació és garantir la igualtat d’oportunitats, i una de les maneres de fer-ho és millorant el creixement formatiu dels infants i joves. El Programa d’Acompanyament Educatiu (PAE) és un dels programes que es desenvolupen en aquest àmbit. El 2022 ha estat un any de reactivació d’aquest programa que ofereix suport perquè els participants consolidin els seus hàbits d’estudi tot acompanyant-los a fer els deures, i millorin el seu benestar per a què puguin desenvolupar els seus talents.

article-img-3
24% PRIMÀRIA
33% SECUNDÀRIA
34,5% BATXILLERAT
65,5%CICLES FORMATIUS
65,5%UNIVERSITATS

AJUDES A L’ESTUDI

La Fundació Catalunya La Pedrera vol garantir que tothom pugui accedir als seus projectes educatius, independentment de la seva situació econòmica, i per aquest motiu té una línia de beques que, en el cas del Programa d’Acompanyament Educatiu, ha beneficiat un total de 150 alumnes, el que suposa un 10% dels infants participants. A banda d’aquests ajuts, també s’han donat 55 beques més a altres estudiants perquè poguessin seguir amb els seus estudis obligatoris i postobligatoris.

AJUDES A ESTUDIS OBLIGATORIS I SUPERIORS

Mentoring i beca flexible de:
0i 0
3 ANYS
55 BENEFICIARIS
85% CONTINUÏTAT
0%
ESTUDIS OBLIGATÒRIS
0%
ESTUDIS POSTOBLIGATORIS
0%
COL·LEGI OMS I DE PRAT
0%
ESCOLES TÀNDEM

SERVEIS EDUCATIUS ALS EQUIPAMENTS DE LA FUNDACIÓ

La Fundació Catalunya La Pedrera ofereix una proposta educativa diferenciadora, actual, suggeridora, alhora que rigorosa i plena de contingut, adreçada als centres educatius del país. Aquestes activitats s’ofereixen als seus quatre equipaments: La Pedrera, Món Sant Benet, MónNatura Delta de l’Ebre i MónNatura Pirineus, i són una nova manera de complementar la formació escolar i alhora fomentar la participació i la creativitat. Perquè ajudar a descobrir el patrimoni, la historia o la natura també és una manera de garantir la millor formació per a tothom.

Durant l’any 2022 un total de 66.333 estudiants van poder gaudir d’aquestes activitats educatives, que constitueixen una de les millors propostes didàctiques que hi ha ara mateix a Catalunya.

TALENTS JAZZ A LA PEDRERA

La Fundació Catalunya La Pedrera està compromesa amb el foment del talent i les vocacions, també artístiques. Talents Jazz és l’aposta pel talent musical, en col·laboració estreta amb l’ecosistema cultural de la ciutat de Barcelona. En aquest sentit durant l’estiu del 2022 s’ha programat un cicle de concerts en col·laboració amb dues de les institucions musicals de major referència i prestigi: el Conservatori del Liceu i el Taller de Músics. Fruit d’aquesta complicitat es van fer un total de 18 concerts al terrat de La Pedrera amb gran èxit de públic, tota una aposta per l’excel·lència i l’impuls a la creació jove.

article-img-1
article-img-2

Contribuïm a tenir els científics més ben preparats

Ajudar en el desenvolupament de les vocacions científiques és un dels grans objectius de la Fundació Catalunya La Pedrera, perquè el coneixement, la ciència i la recerca són claus per superar els grans reptes a què s’enfronta la humanitat. Per fer-ho la Fundació col·labora amb institucions, centres de recerca i hospitals de referència, perquè sabem que unint l’esforç i les aportacions de tothom, l’impacte es multiplica.

JOVES I CIÈNCIA

El programa Joves i ciència ofereix a joves de quart d’ESO l’oportunitat d’entrar en contacte directe amb la investigació científica, com una via per vehicular i aprofundir en la seva vocació científica. El programa, de tres anys de durada, comença amb una estada a MónNatura Pirineus per treballar en un projecte científic.

Aquest 2022 el programa ha recuperat la normalitat i presencialitat després de la pandèmia, amb la benvinguda dels cinquanta nous participants -seleccionats entre gairebé un miler de candidats- que s’han incorporat a la primera fase del programa en la seva catorzena edició. Al mateix temps, els participants de Joves i ciència de segon i tercer any han fet les seves estades a centres de recerca locals i internacionals.

FELLOWS

La comunitat de Fellows de la Fundació Catalunya La Pedrera és un grup format per estudiants que han participat en diversos programes de talent científic de la Fundació. Aquesta comunitat s’ha convertit en una de les més nombroses i actives en el camp de les joves científiques a Catalunya. A l’any 2022, la comunitat ha crescut fins a arribar a 3.635 membres.

Durant tot l’any han organitzat nombroses activitats al voltant del món de la ciència, entre les que destaquen:

  • Ambaixador@s de la Ciència: una proposta per apropar les experiències de recerca dels Fellows als centres d’educació secundària de Catalunya per promoure el seu interès per la ciència. Durant els mesos de novembre i desembre, en el marc de la Setmana de la Ciència, es van fer xerrades a 63 centres, arribant a un total de 2.700 alumnes.
  • Campanya “Compartir Sang, compartir vida, compartir ciència”, organitzada conjuntament amb el Banc de Sang i Teixits. Durant tot un matí es va combinar la donació amb un seguit de conferències en què sis investigadores i investigadores van explicar la seva feina, i els reptes i oportunitats del món de la recerca.
  • El 2022 s’ha celebrat la primera edició de FellowTalks, un simposi en què diversos Fellows van exposar els seus treballs de recerca. Una oportunitat per compartir experiències inspiradores.
  • #FellowsCorner, una plataforma en línia que permet estar més connectats amb tots els membres de la comunitat per compartir idees i projectes, conèixer oportunitats de recerca i de feina i fer seguiment de les carreres dels participants als programes de la Fundació.

article-img-1
article-img-2

BOJOS PER LA CIÈNCIA

Durant l’any 2022, el programa de Bojos per la Ciència ha experimentat la seva edició més gran fins a la data, amb un total de 13 cursos que abasteixen diverses disciplines científiques. Aquesta expansió va permetre ampliar l’objectiu del programa, que és estimular les vocacions científico- tecnològiques entre els joves de batxillerat. Tots els cursos es duen a terme amb total normalitat, aconseguint la participació de més de 300 joves entusiastes.

Un aspecte destacat de l’edició d’aquest any és la incorporació de tres institucions més com a col·laboradors del programa. L’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA–CSIC), l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC) van unir-se a la xarxa de col·laboradors del programa, aportant el seu coneixement i experiència en els àmbits de la intel·ligència artificial i l’energia. Aquesta col·laboració va enriquir els continguts del programa i va proporcionar als participants una visió més àmplia i actualitzada sobre aquestes àrees de coneixement.

JOVES PER LA MEDICINA

Aquest ha estat l’any de la consolidació del programa amb què la Fundació Catalunya La Pedrera vol promoure el talent i les vocacions en l’àmbit de la medicina. L’objectiu principal és que els i les estudiants de 1r i 2n de batxillerat coneguin de ben a prop com es treballa en un hospital, des de l’assistència fins a la recerca, descobrint els diferents serveis i especialitats a partir de la visita presencial i la participació en sessions teòrico- pràctiques.

Durant l’edició de 2022 ha acollit 150 joves que durant 18 dissabtes van fer sessions a alguns dels hospitals més importants de l’àrea metropolitana de Barcelona: Hospital de Sant Pau, Parc Salut Mar, Hospital de Bellvitge, Hospital Germans Trias i Pujol i Hospital Clínic; i 3 entitats de l’àmbit de la salut: l’Institut Català d’Oncologia, l’Institut de Salut Global i la Fundació Alícia.

PROJECTES D’IMPULS A LA RECERCA

La Fundació Catalunya La Pedrera impulsa la recerca en l’àmbit de la ciència i la medicina amb diversos projectes. És el cas del programa Talents, que ajuda a joves especialistes en medicina o infermeria a desenvolupar el seu projecte de recerca dins els centres d’investigació adjunts o propis dels centres hospitalaris. L’any 2022 es van atorgar 20 ajuts, repartits entre professionals de l’Hospital Germans Trias i Pujol, de l’Hospital Clínic de Barcelona, de l’Hospital de Bellvitge i de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia.

També es dona suport a la recerca puntera amb la Càtedra Fundació Catalunya La Pedrera · Ignacio Cirac, amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i es potencia l’excel·lència científica col·laborant amb el Barcelona Institut of Science and Technology (BIST).

La Fundació Catalunya La Pedrera promou, conjuntament amb el diari La Vanguardia, el Premi Vanguardia de la Ciència amb l’objectiu de fomentar l’excel·lència en l’àmbit de la recerca. En l’edició de 2022 es va acordar donar més visibilitat als projectes liderats per dones, amb la voluntat de reconèixer la seva feina, posar-la en valor i posicionar-les com a models de referència per a futures generacions de nenes i joves amb vocació científica. La guanyadora d’aquesta any ha estat la Dra. Enriqueta Felip, cap de secció del servei d’Oncologia del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), per una recerca sobre la immunoteràpia en el càncer de pulmó

article-img-1
article-img-2

BIYSC - BARCELONA INTERNATIONAL YOUTH SCIENCE CHALLENGE

El BIYSC és el programa internacional de la Fundació Catalunya La Pedrera dirigit a joves de tot el món amb passió per la ciència i la tecnologia. El seu objectiu és estimular el talent i promoure la vocació per a la recerca científica i tecnològica.

Aquest 2022, durant dues setmanes de juliol, s’ha pogut reprendre amb més força que mai. Un total de 141 joves d’entre 16 i 18 anys, de 32 nacionalitats diferents provinents dels 5 continents, han pogut conviure a Barcelona participant en 13 projectes de diferents centres de recerca. El BIYSC s’està consolidant com a programa internacional de ciència jove de referència i està reforçant els vincles amb altres institucions internacionals.